Prvo plinarsko društvo d.o.o. BiH osnovano je sa ciljem bavljenja trgovinom i distribucijom nafte, naftnih derivata i ukapljenog naftnog plina na području Bosne i Hercegovine.

Jedna od glavnih djelatnosti Prvog plinarskog društva d.o.o. BiH je nabava i distribucija ukapljenog naftnog plina krajnjim korisnicima.

Tvrtka za sada raspolaže sa 200m3 spremničkog prostora za LPG i cisternom za prijevoz LPG.

U budućnosti planiramo povećanje skladišnih kapaciteta, kroz izgradnju vlastite infrastrukture za skladištenje nafte i naftnih derivata, tj. spremnika za skladištenje naftnih derivata i Ukapljenog naftnog plina (LPG).

 

OSNOVNE USLUGE

Trgovina naftom i derivatima

Cijena produkta rafiniranja ovisi o niz faktora kao što su: ekonomija (globalna, lokalna), vremenskim uvjetima, vrijednostima (rastu, padu) dionica naftnih kompanija i drugih kompanija u naftnoj branši.

Trgovina plinom

Tekući plin je najlakši derivat nafte, sastoji se od smjese propana i butana. Kao takav mora se rafinirati da bi se uklonili korozivni sumporni spojevi, gdje tako prerađen može ići na tržište.


Tvrtka PPD BiH dio je Energia naturalis (ENNA) grupe, koja vrši upravljačku ulogu 20-tak društava unutar grupe. ENNA grupu karakteriše široki spektar poslovanja – od distribucije i opskrbe plinom, obnovljivih izvora energije, trgovine naftnim derivatima, od informacijskih i komunikacijskih tehnologija preko investicijskih projekata do transporta.

Jezgru ENNA-e čini PPD Grupa koja se bavi uvozom, prodajom, opskrbom i distribucijom prirodnoga plina, sa sjedištem u Hrvatskoj i tvrtkama u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji iz kojih posluje diljem Europe. Karakterizira ju suradnja sa snažnim međunarodnim partnerima te osigurani skladišni kapaciteti u Hrvatskoj i inozemstvu, koji hrvatskom i regionalnom tržištu donose sigurnost i pouzdanost isporuke prirodnoga plina. Kupci PPD-a su najveći poslovni i industrijski potrošači i najveći opskrbljivači na distribucijskim područjima. Prirodni plin PPD uvozi na oba hrvatska interkonektora (Rogatec i Drávaszerdahely). PPD je 100%-tni vlasnik 600 km distribucione mreže na području istočne Hrvatske kojom upravlja, održava ju i razvija.

U sastavu grupe je i tvrtka PPD Transport, prvi hrvatski privatni željeznički cargo prijevoznik. PPD Transport posjeduje najsavremenije lokomotive na europskim prugama kojima jamči kvalitetu i pouzdanost usluge. Tvrtka također uspješno širi svoje poslovanje u Hrvatskoj i regiji.
Grupa je vlasnik i 25% dionica Luke Ploče, jedne od najznačajnijih strateških luka dubokog gaza u srednjem Jadranu. ENNA je u Luci Ploče dovršila prvu fazu izgradnje terminala za naftne derivate, koji u daljnje faze razvoja ulazi kao ATT - Adriatic tank terminal.

Poslovni sistem Energia naturalis jedna je od najbrže rastućih kompanija u regiji. Ona je s lukom, željeznicom i skladištima vrlo ozbiljan, integrisani logistički operator jedinstven u regiji u kojoj je i jedan od vodećih investitora.